28 Kasım 2016

KİTAP YORUMU| EFSANE SERİSİ(Efsane - Deha - Şampiyon)






  Merhaba Arkadaşlar.😇

 Bugün Efsane Serisinden bahsedeceğim. Efsaneyi geçen sene okumuştum ama Deha ve Şampiyonu yeni alabildim bu yüzden Efsaneyi tekrar okumak zorunda kaldım. Bir çok ayrıntıyı unuttuğumu fark ettim. Gayet güzel bir seri. İlk başta oluşturulan distopik dünyadan bahsetmek istiyorum.

Olaylar Amerika'da geçiyor. Amerika Birleşik Devletleri dağılmış durumda. Onun yerine Amerika Cumhuriyeti ve Koloniler var. Bunlar sürekli savaş halindeler. Halk Seçmen Primo tarafından yönetiliyor. Herkes 10 yaşına geldiği zaman Deneme adında bir sınava giriyor. Bir çok yönden ölçülen çocukların hayatının geri kalanında nasıl yaşayacağı bu sınavla belirleniyor. Kitabın ana karakterleri Day ve June. İkisinin ağzından anlatılıyor olaylar. Kitapta en sevdiğim şeylerden biri de ikisini bölümlerinin farklı renklerle yazılmış olmasıydı.

Uyarı: Serinin son iki kitabının açıklamasında ilk kitaba dair spolier olabilecek yazılar olabilir. Arka kapakta olmayan bir bilgi vermedim ama bence arka kapakta da ilk kitaba dair yeterince bilgi mevcut.



    June, 15 yaşında. Denemeden tam puan almış tek kişi. Cumhuriyetin seçkin sınıflarından olan bir aileye mensup. Kendini cumhuriyete adamış, cumhuriyet için her şeyi yapmaya hazır bir kız ayrıca çok zeki ve yetenekli. Annesi ve babasını kaybettiği için abisi Metias ile beraber yaşıyor. 

Day de 15 yaşında. Çok fakir bir aileden gelen Day, June'un aksine denemeden çok düşük bir not almıştır. Ayrıca cumhuriyetin en çok aranan suçlusudur. Denemeden çok düşük alanlara olduğu gibi Day'de cumhuriyet tarafından deney yapılmak üzere alınmıştır. Ailesi onun öldüğünü düşünürken o bir şekilde kurtulmuştur. Uzun süredir sokaklarda yaşar ve devlete zarar vermek için elinden gelen her şeyi yapar.

Görev esnasında öldürülen Metias'ın katilinin Day olduğu düşünülence, June abisinin katilinin bulunması için okuldan mezun edilir ve Day'in peşine düşmesi için görevlendirilir. Day ile June'un yollarının kesişmesi onları bir sürü karanlık sıra götürür.




    Seçmen Primo'nun ölmesi üzerine başa oğlu Anden geçer. Bu ani değişim ile ülke bir kaosa sürüklenir. Bu sırada Day'in en büyük amacı kardeşi Eden'ı bulup kurtarmaktır. Day ve June kendilerine yardım etme teklifi eden Vatanseverlerle anlaşır. Ancak onların çok büyük bir istekleri vardır: Seçmen Anden'ı öldürmek.
Halk için çok önemli bir konuma gelmiş olan Day aynı zamanda onlara isteğini yaptırma gücüne erişmiştir. Ancak doğru kararı vermesi önemlidir. Bu suikastla beraber halk özgürlüğünü tekrar mı kazanacak yoksa zaten Anden'ın kendisi mi değişimin anahtarı?






    Artık June Cumhuriyette çok önemli bir konuma gelmiş ve Princeps adayı olmuştur. Day ise yüksek rütbeli bir asker olmuştur. Cumhuriyet ile koloniler arasında yapılacak olan bir barış anlaşması esnasında ölümcül veba mutasyon geçirip daha da çok alana yayılmaya başlamıştır. Artık Cumhuriyetin elindeki ilaçlar da bu salgını engelleyemez olmuştur.
        

                                 ''Day bir efsane.
                                June ise bir deha.
                        Peki, kim şampiyon olacak?'

Serinin sonu o kadar harikaydı ki... Bence sadece Şampiyon'un son 30 sayfasını okuyabilmek için tüm seri okunur. Seri hakkında beğenmediğim şey Day ve June'un yaşları oldu. 15 yaşında olmalarına rağmen çok büyük işler yapıyorlar. En azından 20 yaşlarında olsalardı daha iyi olurdu sanki. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba! Yorumun için şimdiden teşekkürler.